Hem

Multitasking - funkar det?

När du gör flera saker samtidigt, multitaskar du. Du kanske sitter på ett möte samtidigt som du svarar på ett mejl eller kollar på ett sms som plingar till i telefonen. En del menar att det är bra att träna på multitasking. Vi vill slå hål på den myten!

Faktum är att multitasking enbart fungerar när det gäller sådant som vi kan utföra automatiskt efter en tids träning, t.ex. gå och prata i telefon samtidigt, dricka kaffe och samtidigt småprata med en kollega. Notera även att det främst är sådant som är kopplat till de motoriska färdigheterna.

Det finns en hel del forskning som visar på de negativa konsekvenserna av multitasking. En studie av Cliff Nass vid Stanford University visar att multitaskare generellt är sämre på att utföra flera saker samtidigt än de som vanligtvis gör en sak i taget. Man blir alltså inte bättre genom att öva mycket på multitasking – man blir sämre! Andra konsekvenser är att kvalitén på det som du gör försämras, sannolikheten för att du gör misstag ökar, du förbrukar mer energi och det tar även betydligt längre tid att faktiskt slutföra uppgiften.

Den största anledningen till att sluta med multitasking handlar dock inte om effektivitet, utan att det faktiskt kan få oss att må sämre. Forskare på University of London genomförde en studie på 1100 medarbetare och kom fram till att vi blir mindre smarta när vi multistaskar, d.v.s. vi minskar den mentala förmågan avsevärt, så pass mycket att det jämställs med samma påverkan som att vi hade haft en sömnlös natt eller rökt marijuana. Även din emotionella kompetens, EQ, sänks vid multitasking. Det är alltså svårare att känna av din omgivnings mående om du konstant engagerar dig i flera saker samtidigt.

Men är det ändå inte så att vissa är bättre på multitasking än andra? Jo, visst kan förmågan vara mer utvecklad hos vissa, t.ex. som hos piloter eller simultantolkar. Vi höll en utbildning där vi hade med teckenspråkstolkar, som tolkade vår utbildning. Det intressanta var att teckenspråkstolkarna var två stycken och att de avlöste varandra ungefär var tionde minut. Även om du nu skulle tillhöra den promillen i befolkningen, som har något större förmåga att lyckas med multitasking, så klarar du det bara under en begränsad, kortare tid.

Vår slutsats, dels utifrån ovan nämnda studier men även utifrån egna erfarenheter, är att det inte funkar med multitasking! I alla fall inte om man vill ha ett hållbart arbetssätt. Så vårt råd till dig är - sluta multitaska! I nästa inlägg kommer vi att ge dig fler konkreta tips på vad du kan göra för att strukturera din dag och minimera avbrott!

Skriv en kommentar

#förändring-evolution-medarbetare-nyteknik-nygeneration-dna-detnyaarbetslivet-moderntarbetssätt
2017-09-22
#ledare-ledarskap-medarbetare-evolution-utveckling-framtid-krav-millennials-generationy
2017-12-13
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

KONTAKT

Tel: 072 310 16 33

Växel: 08- 506 362 83

Info[at]effektivnu.se

Post: Box 70396, 107 24 Stockholm

Besöksadress:
Klarabergsviadukten 70
111 64 Stockholm

Uppgång D, City Office, World Trade Center