Hem

Ändra din inställning till tiden och skaffa dig sunda vanor

Att tid är det mest jämlika som vi har kan upplevas som provocerande att höra när man har mycket att stå i och när man känner sig som mest stressad. Men sanningen är att vi har lika många timmar på dygnet att förfoga över. Det som vi kan påverka är vad vi gör med den tiden som vi har. Ett sätt att få balans mellan arbetsliv och privatliv är att ta en närmare titt på vad vi gör med den faktiska tiden. Här kommer några fler tips på vad du kan göra:

1. Kartlägg hur du spenderar din tid, t.ex. med en tidslogg eller med hjälp av någon app. Då får du en mer realistisk bild av vad du spenderar tid på och kan korrigera så att du inte lägger tid på fel saker.

2. Hindra dig från att kasta bort din tid på onödigt surfande.

3. Minimera dina avbrott från dina verktyg genom att stänga av pushnotiser/aviseringar.

4. Minimera avbrott från din omgivning genom tydlighet. Med t.ex. hjälp av Skype eller en liten whiteboardtavla, kan du tala om för din omgivning när du är upptagen/tillgänglig.

5. Avväg hur lång tid uppgiften tar att genomföra och planera in när du ska genomföra den. Var hellre tidspessimist när du avsätter tid, så håller du dig med större sannolikhet inom tidsramen!

6. Fokusera på en sak i taget!

7. Ta en paus när du är klar med en längre uppgift, innan du påbörjar nästa. Använd t.ex. kaffesuget som en morot istället för att avbryta dig själv mitt i pågående arbete. "När jag är klar med uppgiften, ska jag ta mig en god kopp kaffe!"

Tips på program:

RescueTime - hjälper dig att registrera hur du använder din tid vid datorn. www.rescuetime.com

LeechBlock - du kan ange vilka webbsidor du vill blockera och under vilka tider. Du behöver ha Firefox installerat för detta program.

Tips på appar:

Moment - Enbart för Apples IOS - håller koll på hur mycket du använder din telefon och du kan sätta upp egna gränser för hur mycket du vill använda den varje dag.

Offtime - Androidapp som låter dig tillfälligt blockera de appar som distraherar dig, så som t.ex. Facebook, spel, Whatsapp. Den håller också koll på hur mycket tid du spenderar på din telefon.

BreakFree - Både för IOS och Adroid. Appen mäter hur mycket du använder din telefon och ger dig poäng som berättar hur beroende du faktiskt är.

Några citat om tid:

"Tid är det mest jämlika som vi har. Det är hur vi använder den som skiljer oss åt.”

"Allt kan köpas, utom tid!"

"Den rätta tiden att koppla av är när man inte har tid med det."

"Tiden är vad vi gör den till."

Skriv en kommentar

#förändring-evolution-medarbetare-nyteknik-nygeneration-dna-detnyaarbetslivet-moderntarbetssätt
2017-09-22
#ledare-ledarskap-medarbetare-evolution-utveckling-framtid-krav-millennials-generationy
2017-12-13
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

KONTAKT

Tel: 072 310 16 33

Växel: 08- 506 362 83

Info[at]effektivnu.se

Post: Box 70396, 107 24 Stockholm

Besöksadress:
Klarabergsviadukten 70
111 64 Stockholm

Uppgång D, City Office, World Trade Center