Hem

De är mer positiv till den här utbildningen än någon tidigare

– Vi på Fackförbundet ST är överlag mycket nöjda med effektivitetsutbildningen. Under 2015 deltog all vår personal i Effektiv Nus kurs. Det är första gången vi gjort en utbildning obligatorisk för samtliga som jobbar hos oss, berättar Linda Nyström, biträdande kanslichef på ST. Fackförbundet ST organiserar idag 92 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. Förbundet har 115 anställda.

Bättre nytta av Outlook

– Generellt sett har vi nog aldrig haft en utbildning som personalen varit så positiv till. Smarta sätt att använda Outlook har varit en viktig del och vi ser redan positiva effekter. Som organisation hinner vi till exempel uträtta mer, samtidigt som en del medarbetare har blivit mindre stressade. Många är nu bättre på att prioritera bland olika arbetsuppgifter och styr över sin egen arbetsvardag på ett effektivare sätt, fortsätter Linda Nyström.

Kunskaper förs vidare

Utbildningen som Effektiv Nu genomfört inom ST pågår under två heldagar där 10-12 personer deltar per utbildningstillfälle. – Vi inledde den här satsningen med en första grupp i januari 2015 och fortsatte sedan med grupp efter grupp under hela året. Grupperna har varit väldigt blandade och många som normalt inte jobbar tillsammans har fått tillfälle att lära känna varandra. Deltagarnas förkunskaper har varit skiftande, men det har ändå fungerat utmärkt. Det är mycket ”hands on” och praktiska träningsmoment under utbildningen. De snabbaste har ofta hjälpt sina mindre snabba kollegor, vilket skapat ytterligare kontakter över våra olika enhetsgränser. Goda erfarenheter och nya kunskaper från utbildningsdagarna har deltagarna sedan tagit med sig till sina ST-kontor runt om i Sverige och fört vidare in i organisationen.

ST alltmer proaktiva

Sedan några år tillbaka befinner sig ST i ett arbetskulturellt förändrings- och utvecklingsarbete. – Vi förändrar oss nu från en klassisk, förvaltande fackorganisation och motpart till arbetsgivaren, till en mer proaktiv, stolt och drivande organisation som jobbar lösningsfokuserat som en positiv och pådrivande kraft på arbetsmarknaden, konstaterar Linda Nyström. STs investering i effektivitetsutbildning är ett led i förändringsarbetet och har redan gett ringar på vattnet inom fackföreningsvärlden. – Flera fackförbund har ringt och ställt frågor och jag har gett Effektiv Nu goda referenser.

”Uppmärksamma och lyhörda”

Fanns det något som varit mindre bra med Effektiv Nus upplägg? – Ja, mejlet som skickades ut i början till de som skulle gå utbildningen. Det upplevdes som lite för provokativt av vissa medarbetare. Men Effektiv Nu anpassade snabbt budskapet till vår organisationskultur. De har även varit uppmärksamma och lyhörda under utbildningsdagarna och anpassat varje utbildningstillfälle till just den grupp man haft i kursrummet. Det har gjort att inget 2-dagarspass varit det andra likt och bidragit till att vår personal verkligen uppskattat utbildningen. En annan sak: Effektiv Nu är bra på att återkoppla och relatera till deltagarna i kursrummet. Deras kursledare har ett tydligt fokus så att målen för utbildningen uppnås. Om någon enstaka kursdeltagare ställer frågor utan intresse för gruppen som helhet styrs sånt snabbt bort från klassrummet för att istället hanteras individuellt. Sammantaget gör det här att vi får ut väldigt mycket av samarbetet med Effektiv Nu, avslutar Linda Nyström, biträdande kanslichef på Fackförbundet ST. Mer om Fackförbundet ST finns på www.st.org.
##arbetsmiljÖ-#struktur-#mailhantering-#outlook-#tasks-#uppgifter-#kontroll-#interna-trafikregler-#personlig-effektivitet-#hÅllbart-arbetssÄtt-#smartare-arbetsÄtt-#balans-i-livet-#minska-stress
2018-12-05
#outlook #onenote #personlig-effektivitet #arbeta-smartare #frigör-tid #utbildning #e-posthantering #mejl #mail #digital-kalender #uppgifter #tasks
2018-10-11

Sidor

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

KONTAKT

Tel: 072 310 16 33

Växel: 08- 506 362 83

Info[at]effektivnu.se

Post: Box 70396, 107 24 Stockholm

Besöksadress:
Klarabergsviadukten 70
111 64 Stockholm

Uppgång D, City Office, World Trade Center