Hem

Det lönar sig att investera i ett hållbart arbetssätt

Martin Wilén är medgrundare av God Assistansgruppen och jobbar idag som Koncernchef/VD för företagsgruppen. God Assistans består idag av tre företag med samma varumärke, ett i norr, mitt och syd. Utöver assistansföretagen finns God Omsorg som har tjänsterna ledsagning och avlösarservice samt utbildningsbolaget Nowi Education, inom gruppen finns även Hugos Stiftelse samt idrottsföreningen God Assistans IF som bl.a. anordnar loppet Glädjeruset. Martin har lång erfarenhet som ledare inom främst personlig assistans och brinner för att se sina medarbetare utvecklas, trivas och må bra på jobbet. I intervjun berättar Martin om deras interna ledarskapsprogram och där Effektiv Nu står för en viktig del av programmet.

Tom riis

Bakgrund

-Jag fick möjligheten att tillsammans med en kollega gå på en Öppen Utbildning. Jag brukar generellt vara skeptisk när det gäller kortare utbildningar och kan uppleva att de ger något bara för stunden. När vi hade gått den Öppna Utbildningen blev vi helt frälsta! Det blev verkligen ett "Hallelulja moment" för oss och vi insåg ganska snart att många av våra medarbetare skulle ha nytta av detta. Vi såg direkt nyttan i att satsa på utbildningen för våra tjänstemän.

- Alla tjänstemän har gått utbildningen i Personlig Effektivitet, 34 st närmare bestämt, från Luleå i Norr till Malmö i söder. Vi påbörjade utbildningarna med första grupperna redan i slutet av maj/början av juni och de pågår fortfarande.

Utmaningar

-Som de flesta andra företag har vi medarbetare som är mer eller mindre stressade. Man känner att man inte hinner med sitt jobb, man blir kidnappad av sin epost och dagarna blir inte riktigt som man hade tänkt sig. När man har många bollar i luften, kan det blir svårt att ha kontroll över sitt arbete.

-Jag tror inte att vi är unika här på något sätt, detta är nog en vanlig utmaning i tjänstemannasektorn. Vi ville dock ta den utmaningen på allvar och det kanske inte alla gör. Utan man tänker mer, det är väl så här det är/ska vara.

Upplevelsen av utbildningen

-Jag hade redan höga förväntningar, efter den Öppna Utbildningen. Men det som levererades var över mina förväntningar! Jag brukar som sagt vara generellt skeptiskt till utbildningar. Men detta gör skillnad på riktigt! Ni ska vara stolta över det ni gör!

-Överlag har jag bara hört positivt om utbildningen från medarbetarna. Innehållet består av två delar skulle jag väl säga, teknik och beteendeförändring. Tekniken har varit väldigt konkret och lätt att ta till sig, den har givit direkt effekt och vi har kunnat tillämpa mycket. Vi behöver såklart fortsätta jobba vidare med tekniken, öva och inte släppa arbetssättet. Beteendeförändring tar dock tid så det behöver vi jobba vidare med under en längre period. Vi fick många bra tekniska tips och även hur man kan tänka rent mentalt för att förebygga och skapa kontroll.

Output av utbildningen

-Vi hade ingen ambition om att bli mer produktiva eller mer effektiva. Vi såg det istället som ett förebyggande arbete, att ge våra medarbetare möjligheten att minska sin stressnivå och därmed få högre välbefinnande.

-Det nya sättet att arbeta på, gör att saker och ting inte faller mellan stolarna i samma utsträckning. Men också att vi kan jobba mer proaktivt med sitt eget arbete och med sina processer. Att få ökad kontroll över sitt arbete skapar ett lugn, man har koll på läget och det leder i sin tur till att man får mer energi och kanske tid över till annat.

Topp 3


De tre bästa sakerna med utbildningen var:

· Uppgiftslistan och hur man kan jobba med den.

· Alla teknikdelar med Outlook, tömma mejl, kalenderplanering etc.

· Känslan av lättnad när man har skapat kontroll! Att ha en uppgiftslista med inplanerade uppgifter och en tom inkorg, känns otroligt skönt och lugnande.

Tips till Effektiv Nu

-OneNote är ett fantastiskt verktyg och har oändligt många möjligheter! Den här delen kan vara mer relevant för en organisation som redan har kännedom om OneNote och är mer teknikmogna för att kunna ta in den delen. För oss kändes det som att det låg för långt bort. Vi var inte där mognadsmässigt och vi visste knappt vad OneNote var. Vi vet inte riktigt hur vi ska använda det än, d.v.s. hur vi ska använda det i praktiken? Vi har beslutat att lägga det åt sidan och i första hand fokusera på att tillämpa arbetssättet och verkligen lära oss Outlook och dess funktioner/möjligheter.

Vidareutveckling

-Vi investerar i våra medarbetare väldigt mycket. Vårt huvudfokus är att få våra medarbetare att må ännu bättre och ha bra förutsättningar i sitt arbete. Effektiv Nu´s utbildningar kommer att vara första delen i vårt ledarskapsprogram som vi håller på att ta fram. Det kommer att bestå av fyra olika block, där er utbildning i Personlig Effektivitet är ett av dem.

-God Assistans växer kraftigt och vi tillsätter nya tjänster löpande, så vi ser också här ett långsiktigt samarbete med Effektiv Nu. Vi vill ge de nyanställda samma förutsättningar att lyckas.

På frågan om Martin skulle rekommendera Effektiv Nu till andra företag, så svarar han:

-Jag har redan rekommenderat er vidare! Jag tycker att det är väldigt få utbildningar som ger så konkreta delar, att man får ut så mycket av det för egen del, direkt på plats. Många utbildningar som man går är intressanta för stunden men kunskapen försvinner efter en vecka. Här känns det som något som man verkligen investerar i på sikt - ett hållbart arbetssätt!

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

KONTAKT

Tel: 072 310 16 33

Växel: 08- 506 362 83

Info[at]effektivnu.se

Post: Box 70396, 107 24 Stockholm

Besöksadress:
Klarabergsviadukten 70
111 64 Stockholm

Uppgång D, City Office, World Trade Center