Hem

Att ta makten över tiden i offentlig sektor

Effektiv Nu deltog och var aktiva på scen på Kvalitetsmässan i Göteborg den 20 november. Arrangör var Ledarna och temat att Ta makten över sin tid. I publiken fanns närmare 300 chefer och ledare från hela Sverige. Deltagarna bjöds bland annat på en intensiv paneldiskussion om chefernas betydelse för att lyfta verksamheter i offentlig sektor.

Annika Elias, ordförande Ledarna, öppningstalade kring programdelen Chef OCH Ledare. I seminariet deltog även tidigare länspolismästare Carin Götblad och Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

Nio tips för att ta makten över din tid

Här hittar du en lista med nio tips som kan hjälpa dig som är chef att ta makten över din tid.
 
  1. Klargör ditt chefsuppdrag. Om du inte säkert vet vilka förväntningar som finns på dig och vad som är viktigast i ditt uppdrag kommer du få svårt att prioritera. För att kunna prioritera rätt måste du vara säker på vart du är på väg.
  2. Skapa regler för när du vill vara nåbar och när du vill stänga ner för att komma in i flow.
  3. Delta i meningsfulla möten. För varje möteskallelse, fråga dig alltid: vad är syftet med mötet, vilken är min roll på mötet, vad ska jag bidra med, är det någon av mina medarbetare som hellre borde delta?
  4. Stanna upp och reflektera. Vad har du gjort och vart du är på väg! Gör det dagligen och ge dig själv ett "helikopterperspektiv" och kontroll genom att göra detta.
  5. Avsätt egen tid! Du behöver inte vara tillgänglig och ha ”öppen dörr” hela tiden. Avsätt med viss frekvens egen tid då du får arbeta utan avbrott.
  6. Skapa dig en hållbar struktur och lär dig dina viktigaste verktyg för att kunna frigöra så mycket tid som möjligt till just det som skapar resultat, kontroll och balans!
  7. Stäng ner mailen när du inte jobbar med den aktivt. Bestäm en till två tider under dagen som du arbetar med dina mail.
  8. Ta reda på målet och gör det tydlig för alla berörda. Planera för hur du ska nå målet och säg nej till saker som inte skapar resultat i linje med organisationens och dina mål!
  9. När du är ledig, var ledig! Har du fikarast, lunch, är ledig på kvällar och helger så var just det, ledig. Kroppen behöver återhämtning och vila.

Läs mer..

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

KONTAKT

Tel: 072 310 16 33

Växel: 08- 506 362 83

Info[at]effektivnu.se

Post: Box 70396, 107 24 Stockholm

Besöksadress:
Klarabergsviadukten 70
111 64 Stockholm

Uppgång D, City Office, World Trade Center